Polecamy...

Wino i czekolada

15 Wrzesień
2016

To, że czekolada wpływa na poziom odczuwanego przez nasz szczęścia i w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na pracę naszego mózgu, a także jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, wiadomo powszechnie. Mało kto natomiast mówi o tym, że jeśli połączy się ją z winem, stanie się niezastąpionym źródłem antyoksydantów. Czekolada i wino idealnie do siebie pasują pod kątem smaku, a na dodatek są zdrowe. Jeśli nasze ulubione wino to czerwone, świetnie skomponuje się z nim czekolada gorzka. Jeśli ta dodatkowo zostanie wzbogacona o kandyzowany imbir, a wino wcześniej schłodzimy, uzyskamy połączenie niezwykłe, pobudzające nasze zmysły i dające nam niezwykłą przyjemność płynącą ze spożywania tego duetu. Czekolada z nutką pomarańczy wspaniale zgra się natomiast z winem włoskim, np. typy muscat. Gorzka czekolada bardzo lubi wina hiszpańskie, np. Pedro Ximenez. Uwielbiana przez większość kobiet czekolada mleczna, niezwykle słodka zyska niezapomniany smak w połączeniu z winem typu madera.

Jak to się je?

Dobrane odpowiednio połączenie wina i czekolady zaskoczy swoim smakiem wszystkich. Warto jednak wiedzieć, jaka powinna być kolejność spożywania wina i czekolady. Powinno się zacząć od skosztowania czekolady, która pozostawiona na kilka chwil w jamie ustnej, pod wpływem ciepła, zacznie delikatnie się roztapiać. Wtedy należy rozprowadzić ją w buzi tak, aby objęła jak największą część języka, docierając do wszystkich możliwych kubków smakowych. W tym momencie należy przełknąć i wlać do ust łyk wina. Połączenie smaków, które w tym momencie otrzymamy, wywoła pewnego rodzaju eksplozję na naszym podniebieniu, której długo nie zapomnimy i którą będziemy chcieli powtarzać jak najczęściej. 

 

To może Cię zainteresować